ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ιδέες διακόσμησης από το 1970 που είναι στην μόδα σήμερα!

Βρήκαμε κάποιες σελίδες από ένα βιβλίο με την ονομασία Πλήρης Οδηγός Εσωτερικής Διακόσμησης από το House and Garden και παρουσιάζουμε τις ομοιότητες με σήμερα!

Κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την διακόσμηση περασμένων δεκαετιών με αυτές που διανύει από την στιγμή που άρχισε να ασχολείται με την διακόσμηση. Είναι άδικο.


Το βάψιμο του ταβανιού σε κόκκινο χρώμα (λόγω της παλαιότητας του βιβλίου φαίνεται πορτοκαλί), δίνει ένταση και δραματικότητα στον χώρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μας αρέσουν μόνο οι φωτογραφίες από τα πολύ πλούσια σπίτια της εποχής και θα θεωρούμε τις φωτογραφίες από τα σπίτια των κοινών ανθρώπων, τουλάχιστον κακόγουστη. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας στα χρώματα, τα υλικά, τα εργαλεία, τον βιομηχανικό σχεδιασμό και κατασκευή των επίπλων. Το χειροποίητο άλλωστε είχε και έχει άλλο κόστος. Για να δούμε όμως τι έχουμε κρατήσει από αυτή την εποχή!


Εδώ έχουμε μια περίπτωση mix and match σχεδόν 50 ετών. Κλασσικά έπιπλα όπως ο καναπές και η βιτρίνα, συνδυάστηκα με το μοντέρνο τραπέζι και την κονσόλα! Η έλλειψη χαλιού ρίχνει όλο το βάρος στα έπιπλα, ενώ για δες: φυτά εσωτερικού χώρου και φρέσκα λουλούδια για ομορφιά!



Το χαλί έχει την ιδιότητα να δένει το δωμάτιο. Αν μάλιστα το χαλί έχει μοτίβο, αυτό δίνει ζωντάνια σε έναν στατικό χώρο.


Στο βιβλίο του 1970 το highlight ήταν οι ορχιδέες. Όμως στην μόδα είναι οι καρέκλες με ψάθα, τα διάφανα τραπέζια, τα μαξιλάρια διακόσμησης και ο πίνακας ζωγραφικής (μπορεις να βρεις παρόμοιο εδώ) που αν δεν είναι του Mark Rothko, είναι αντίστοιχη δουλειά αφηρημένου εξπρεσσιονισμού ο οποίος γνωρίζει μέρες δόξας με πολλούς φίλους. Ειδικά ο πίνακας θεωρείται έργο αντάξιο να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

 

 


Η χρήση του ανάκλιντρου είναι κάτι που χρησιμοποιείται και σήμερα ως διαχωριστικό χώρων σε πιο πολυτελή σπίτια. Δεν κόβει την θέα και χαρίζει απλόχερα στυλ.

 

 


Ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν προτιμούν την διακόσμηση με χρώμα. Έτσι και το 1970 έχουμε διακόσμηση μόνο με ουδέτερα γήινα χρώματα!


 

 


Αυτή η φωτογραφία έχει γνωρίσει την κατακραυγή στα περιοδικά μόδας. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εμείς ενθουσιαζόμαστε, αλλά είναι όμορφο που τα μαξιλάρια διακόσμησης ήταν και τότε στην μόδα. Άλλα χαρακτηριστικά που επέστρεψαν είναι τα διάφανα τραπέζια που είναι και πάλι στη μόδα (από γυαλί ή ακρυλικά υλικά) και κυρίως η κουβέρτα από γούνα. Πλέον χρησιμοποιούνται ψεύτικες γούνες και ελπίζουμε το ίδιο και για την εικονιζόμενη. Παρόλα αυτά είναι απόλυτα μέσα στην μόδα από το 2016 μέχρι σήμερα!

Όλα αυτά είναι αντικείμενα και τεχνικές που ακόμα τιμάμε στην σύγχρονη διακόσμηση. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνταν πριν από 50 σχεδόν χρόνια μας βοηθάει να είμαστε λιγότερο μηδενιστικοί με τις μόδες του παρελθόντος. Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να τις ζήσουμε ξανά!

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Δημιουργία εξυπνου σπιτιού: Διάβασε έναν οδηγό για αρχάριους!

Η έννοια του "έξυπνου σπιτιού" έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την τεχνολογία…

18/05/2024

15 Εκπληκτικοί Φράχτες που σίγουρα θα ζηλέψουν οι γείτονες σου!

Και φυσικά οι γείτονες δεν θα ζηλέψουν μόνο, αλλά δεν θα μπορούν να δουν! Αυτή…

11/05/2024

11 κατασκευές που μπορείς να κάνεις στον κήπο σου σε ένα σαββατοκύριακο!

Η Άνοιξη είναι εδώ και ήρθε ο καιρός ο κήπος ή η αυλή σου να…

11/05/2024

Είναι η κηπουρική στον κήπο ή στο μπαλκόνι η καλύτερη ψυχοθεραπεία;

Βάλε τα γάντια και δες γιατί η κηπουρική είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που θα μπορούσες…

11/05/2024

8 κορυφαίοι μικροί κήποι και εξωτερικοί χώροι!

Ο καθένας δουλεύει με αυτό που έχει και έτσι στην περίπτωσή μας σου παρουσιάζουμε μερικούς…

11/05/2024

Καλοκαιρινή Διακόσμηση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα!

Αν θέλεις να αναζωπυρώσεις την καλοκαιρινή ρομαντική σου διάθεση με διακοσμητικά φωτάκια γιρλάντα για εσωτερικούς…

11/05/2024